metataxeis.gr το βήμα των δημοσίων υπαλλήλων
  Αρχική   Φόρουμ   Βοήθεια Σύνδεση Εγγραφή   *
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
04/09/2010

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση Θέσεων
Επιθυμία τόπου μετακίνησης
Σύνθετη αναζήτηση

μέλη
Σύνολο μελών: 9765
Τελευταίο: akisgonideliscom

Σελίδες: [1] 2 3 ... 11
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Διευκρινίσεις για θέματα μετατάξεων, νομιμότητα άρνησης της Διοίκησης  (Αναγνώστηκε 34377 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
root

Administrator
Hero Member
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: 02/06/2008 »

Το Υπ. Εσ. εξέδωσε διευκρινίσεις για θέματα μετατάξεων ΔΙΔΑΔ/Φ.48/38/οικ.11031 21-4-2008

Παράθεση
Α. Η αίτηση μετάταξης του υπαλλήλου απευθύνεται στην υπηρεσία η οποία εξέδωσε την πρόσκληση-προκήρυξη και κοινοποιείται υποχρεωτικά στην υπηρεσία προέλευσης προκειμένου να τελεί εν γνώσει της υπηρεσίας ότι υπάλληλός της εξεδήλωσε  ενδιαφέρον για μετάταξη σε άλλη υπηρεσία και προκειμένου για υπαλλήλους ν.π.δ.δ. κοινοποιείται υποχρεωτικά και στο εποπτεύον το νομικό πρόσωπο Υπουργείο. Στην περίπτωση που ο υπάλληλος έχει υποβάλει αιτήσεις μετάταξης σε περισσότερους φορείς και εκδοθεί (δημοσιευτεί σε ΦΕΚ)  η απόφαση μετάταξής του σε κάποιον από αυτούς, ο υπάλληλος υποχρεούται να ανακαλέσει τις λοιπές υποβληθείσες αιτήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, δεν εισάγονται στα υπηρεσιακά συμβούλια αιτήσεις μετάταξης, εφόσον από την αίτηση ή με άλλο τρόπο δεν αποδεικνύεται η κατά τα ανωτέρω υποχρεωτική κοινοποίηση.

Β. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 74 του Υ.Κ. τα τελικώς υπογράφοντα όργανα μπορούν να αρνηθούν την εκτέλεση των αποφάσεων των υπηρεσιακών συμβουλίων για μετάταξη υπαλλήλων για λόγους νομιμότητας. Όμως, σύμφωνα με όσα δέχονται η επιστήμη και η νομολογία των δικαστηρίων, στην ευρεία έννοια του όρου νομιμότητα εμπεριέχεται και το δημόσιο συμφέρον, στην εξυπηρέτηση του οποίου άλλωστε αποβλέπουν οι κανόνες δικαίου που η Πολιτεία θεσπίζει, ειδικότερη έκφανση του οποίου – άρα και της αρχής της νομιμότητας- αποτελεί η αρχή της συνέχειας ύπαρξης και λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας.

Η αρχή αυτή, η οποία αναγνωρίζεται τόσο από το Σύνταγμα (ιδίως άρθρο 23, παρ. 2, εδ. β΄, άρθρο 32, παρ. 6, άρθρο 34, παρ. 1 και άρθρο 81, παρ. 5 Συντ.) όσο και την επιστήμη (βλ. ιδίως Ε. Σπηλιωτόπουλο, Εγχειρίδιο Διοικητικού Δικαίου, έκδ. 11η, 2005, αρ. 20 και Α. Τάχο – Ι. Συμεωνίδη, Ερμηνεία Υ.Κ., έκδ. 2η, 2004, τ. Α΄, σελ. 6, επ.), αλλά και τη νομολογία (βλ. αντί άλλων Ολ. ΣτΕ 957/78, 2852/2000, 3880/2002) είναι συνυφασμένη με την απρόσκοπτη και αδιάλειπτη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας, με την ευρεία του όρου έννοια, η οποία περιλαμβάνει και την πρόσληψη και διατήρηση στην υπηρεσία του προσωπικού που είναι αναγκαίο (κατά τον αριθμό και την ειδικότητα) για την εύρυθμη λειτουργία της σύμφωνα με την αποστολή της. Η ανάγκη διατήρησης του προσωπικού αυτού είναι συνδεδεμένη με την εξειδίκευση των υπηρετούντων υπαλλήλων, αλλά και την κρισιμότητα και τη φύση των υπηρεσιών που παρέχουν στο κοινωνικό σύνολο, η οποία μπορεί να είναι τέτοιας έντασης ώστε να μην επιτρέπει τη δημιουργία κενών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρή διατάραξη ή διακοπή της λειτουργίας της και θα έθεταν σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον, ιδίως δε τη δημόσια υγεία, ασφάλεια κλπ. (π.χ. νοσηλευτικό προσωπικό).

Την αρχή δε της νομιμότητας θεωρείται ότι στην ουσία τηρεί το διοικητικό όργανο όταν συμπεριφέρεται και δρα με βάση το δημόσιο συμφέρον –άρα και με βάση την αρχή της συνέχειας ύπαρξης και λειτουργίας της δημόσιας Υπηρεσίας-, η ικανοποίηση του οποίου εκδηλώνεται είτε με την έκδοση είτε με την άρνηση έκδοσης μιας πράξης, συμπεριφορά που καθορίζεται κάθε φορά από τις κατ΄ ιδίαν περιστάσεις. Αυτονόητο είναι ότι, στα πλαίσια αυτά, παρέχεται η δυνατότητα στα αρμόδια όργανα να αρνηθούν τη μετάταξη υπαλλήλων εφόσον κρίνουν ότι η αποχώρησή τους θα προκαλέσει ουσιαστικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία υπηρεσιών με μικρό αριθμό θέσεων, υποστελεχωμένων ή ευαίσθητων για το κοινωνικό σύνολο, θέτοντας σε κίνδυνο την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της υπηρεσίας. Στην περίπτωση αυτή, η άρνηση εκτέλεσης των αποφάσεων των υπηρεσιακών συμβουλίων είναι επιτρεπτή, αλλά θα πρέπει να αιτιολογείται ειδικώς και να γνωστοποιείται στην υπηρεσία υποδοχής.

Στο σημείο αυτό, τονίζεται ιδιαιτέρως ότι το δικαίωμα άρνησης υπογραφής αποτελεί εξαίρεση και όχι κανόνα. Συνεπώς η χρήση του θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη φειδώ, βάσει πραγματικών στοιχείων που αιτιολογούν αδιαμφισβήτητα την ανάγκη άρνησης υπογραφής της πράξης μετάταξης.
Οι φορείς υποδοχής, εφόσον τους γνωστοποιηθεί αιτιολογημένη άρνηση υπογραφής της σχετικής απόφασης, μπορούν να προχωρήσουν στην επιλογή άλλου ή άλλων υπαλλήλων μεταξύ αυτών που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμη αίτηση.

Γ. Με αφορμή την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αριθμ. πρωτ. Υ10β/Γ.Π. 137685/30.10.2007, η οποία αφορά στην εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα στο προσωπικό των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σας επισημαίνουμε ότι:
Οι διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 3599/2007 (ΦΕΚ 176/Α΄/1.8.2007) είναι ειδικές και ρυθμίζουν θέματα μετατάξεων και αποσπάσεων προσωπικού, πλην του ιατρικού, μεταξύ των φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποκλειστικά.
Οι ανωτέρω διατάξεις ισχύουν παράλληλα με τις διατάξεις του άρθρου 71, παρ. 1 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, ΦΕΚ 28/Α΄/9.2.2007) καθώς δεν εισάγουν αντίθετη ρύθμιση.
Συνεπώς, οι Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δύνανται να καλύπτουν τις κενές οργανικές θέσεις είτε με μετάταξη προσωπικού άλλων Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη διαδικασία του άρθρου 24 του ν. 3599/2007 είτε με μετάταξη προσωπικού των φορέων που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 71, παρ. 1 και 3 του Υπαλληλικού Κώδικα με τη διαδικασία που προβλέπεται στα άρθρα 71, 73 και 74 αυτού.
Κατ΄ αναλογία οι υπάλληλοι των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δύνανται να μετατάσσονται σε υπηρεσίες των Φορέων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είτε με τη διαδικασία της ειδικής ρύθμισης του άρθρου 24 του ν. 3599/2007 είτε με τη διαδικασία της γενικής ρύθμισης του άρθρου 71, παρ. 1 και 3 του Υπαλληλικού Κώδικα, εφόσον ο Φορέας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επιλέγει την εν λόγω διάταξη για την κάλυψη των κενών θέσεων με μετάταξη. Στο ίδιο πλαίσιο οι υπάλληλοι των Φορέων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία πλήρωσης με μετάταξη κενών θέσεων άλλων φορέων που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 71, παρ. 1. με τον τρόπο που ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 71, παρ. 1 και 2 και των άρθρων 73 και 74 του Υπαλληλικού Κώδικα.

Δ. Υπάλληλοι που υπηρετούν με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου σε δημόσιες υπηρεσίες, ν.π.δ.δ. και ΟΤΑ β΄ βαθμού μπορούν να μετατάσσονται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ν.π.δ.δ και ΟΤΑ β΄ βαθμού που εδρεύουν σε παραμεθόριες περιοχές με τις διατάξεις του άρθρου 72 του Υπαλληλικού Κώδικα και σε ΟΤΑ α΄ βαθμού που εδρεύουν σε παραμεθόριες περιοχές βάσει των διατάξεων του άρθρου 9, παρ. 22 του ν. 2266/1994.
« Τελευταία τροποποίηση: 21/07/2008 από root » Καταγράφηκε
nanouli
ΔΕ Βοηθ. Νοσοκόμων
Newbie
*

« Απάντηση #1 στις: 05/06/2008 »

Καλησπέρα σας,
επειδή δεν καταλαβαίνω πολλά από νόμους και άρθρα,
θα ήθελα να ρωτήσω εαν μπορώ από το Υπουργείο Υγείας (ΔΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ) να κάνω μετάταξη σε ΟΤΑ με πτυχίο ΙΕΚ Γραμματέας Διεύθυνσης?
Με ποιο νόμο και νομολογία και πρέπει να κάνω πρώτα τη μετάταξη και μετά τη μετάθεση ή γίνεται απευθείας?
Πού μπορώ να βρω τί λέει κάθε άρθρο που αναφέρεται στο μήνυμά σας?
Πρέπει να απευθυνθώ σε δικηγόρο?
Ευχαριστώ πολύ.
Καταγράφηκε
root

Administrator
Hero Member

« Απάντηση #2 στις: 20/07/2008 »

Προφανώς με τις διατάξεις του Ν.2266/1994
Καταγράφηκε
placeboathens
ΠΕ Διοικητικού / Οικονομικού
Newbie
*

« Απάντηση #3 στις: 28/07/2008 »

Παρακαλώ πείτε μου κατά πόσο είναι νόμιμη γενικότερα η ανάκληση μετατάξεων κατόπιν προκηρύξεως στο στάδιο λίγο πριν την δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ, όταν έχουν ήδη λάβει υπογραφές από τις δύο εμπλεκόμενες υπηρεσίες και παρουσιάζεται ξαφνικό "κόλλημα" από το Γεν.Λογιστήριο, το οποίο δεν δίνει πιστώσεις για την ολοκλήρωση των μετατάξεων. Εμπίπτει στην παράλειψη νόμιμης ενέργειας από τη διοίκηση, η οποία δύναται να προσβληθεί με αίτηση ακυρώσεως?
Ευχαριστώ
Καταγράφηκε
neos
ΕΕΠ
Newbie
*

« Απάντηση #4 στις: 27/08/2008 »

Κάποιοι φίλοι μου είπαν κ εμένα ότι μπορεί να επιστρέψουν τα χαρτιά μου από το Γεν. Λογιστήριο. Έχω λάβει υπογραφές και από τις 2 πλευρές και φυσικά από τον αντίστοιχο υπουργό. Ξέρετε κάτι σχετικό?
Καταγράφηκε
av55
ΔΕ Διοικητικών Γραμ./Διοικητικού Λογιστ.
Newbie
*

« Απάντηση #5 στις: 25/09/2008 »

Κάποιοι φίλοι μου είπαν κ εμένα ότι μπορεί να επιστρέψουν τα χαρτιά μου από το Γεν. Λογιστήριο. Έχω λάβει υπογραφές και από τις 2 πλευρές και φυσικά από τον αντίστοιχο υπουργό. Ξέρετε κάτι σχετικό?
Για μένα είναι πραγματικότητα.Το ΓΛΚ επιστρέφει τα χαρτιά μου και ακυρώνει την μετάταξη λίγο πριν το ΦΕΚ. Έχει κάνει κάποιος που είναι στην ίδια κατάσταση κάποια κίνηση;
Καταγράφηκε
root

Administrator
Hero Member

« Απάντηση #6 στις: 25/09/2008 »

Μπορείς να μας αποστείλλεις την απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου;
Για ποιους λόγους ακυρώνει την μετάταξη;
Καταγράφηκε
av55
Newbie
*

« Απάντηση #7 στις: 26/09/2008 »

Μπορείς να μας αποστείλλεις την απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου;
Για ποιους λόγους ακυρώνει την μετάταξη;

Δεν μου έχει κοινοποιηθεί ακόμη, αλλά την περιμένω από μέρα σε μέρα. Ωστόσο πήγα ο ίδιος στο ΓΛΚ επιβεβαίωσα την ακύρωση της μετάταξής μου και ενημερώθηκα προφορικά για τους λόγους που επικαλούνται.
Επισήμως ότι "δεν υπάρχει πρόβλεψη πιστώσεων για μη αναγκαστικές μετατάξεις στον προϋπολογισμό του φορέα υποδοχής (Ν.2362/95)" και κάτι μισόλογα για το διαφορετικό ασφαλιστικό καθεστώς που διέπει τους υπαλλήλους των δύο φορέων (ΙΚΑ με ειδικές διατάξεις δημοσίου-Αμιγές δημόσιο).
Η αίτηση μετάταξής μου έγινε ύστερα από προκήρυξη του φορέα (Σεπτ.07).
Ο φορέας υποδοχής είναι ΝΠΔΔ (επιχορηγούμενο) του Υπουργείου Παιδείας  και ο φορέας προέλευσης ΝΠΔΔ (αυτοχρηματοδοτούμενο) του Υπουργείου Απασχόλησης. 
Καταγράφηκε
root

Administrator
Hero Member

« Απάντηση #8 στις: 26/09/2008 »

Όταν λάβεις την απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου να μας την αποστείλλεις να την δημοσιεύσουμε.
Καταγράφηκε
av55
Newbie
*

« Απάντηση #9 στις: 26/09/2008 »

Όταν λάβεις την απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου να μας την αποστείλλεις να την δημοσιεύσουμε.

Το ΓΛΚ έχει ήδη στείλει την απορριπτική απάντηση στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο θα στείλει ή έχει στείλει με την σειρά του την απόρριψη της μετάταξης στο εποπτεύον ΝΠΔΔ (που είχε προκηρύξει τις θέσεις) από το οποίο πλέον θα πάρω την επίσημη απάντηση της ματαίωσης της μετάταξης. Η συγκεκριμένη επιστολή θα κοινοποιηθεί και στην υπηρεσία που ανήκω για την επαναφορά μου (ελπίζω) στα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που είχα, αφού έχω παραδώσει ενόψει της μετάταξης την οποία όλοι θεωρούσαν δεδομένη.
Από τις 32 προκηρυχθείσες συγκεκριμένες θέσεις με μετάταξη, μέχρι πρότινος μόνο 2 έχουν ολοκληρωθεί.
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1] 2 3 ... 11
  Εκτύπωση  

Μεταπήδηση σε: