*

Διαφήμιση

Αποστολέας Θέμα: Δημόσιος Υπάλληλος - Ελεύθερος Επαγγελματίας - Ασυμβίβαστό  (Αναγνώστηκε 11553 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος gleon

 • Newbie
 • *
  • ΠΕ Πληροφορικής
  • Α.Ε.Ι./Τ.Ε.Ι.
Καλησπέρα,

Έχω ακούσει ότι υπάρχει το λεγόμενο ασυμβίβαστο μεταξύ ελευθέρου επαγγελματία και δημόσιου υπαλλήλου.
 
Θα ήθελα να κάνω μερικές ερωτήσεις σε όσους έχουν  αντιμετωπίσει το συγκεκρίμενο θέμα και μπορούν να μου δώσουν κάποιες απαντήσεις.

1. Έστω λοιπόν ότι κάποιος είναι ελευθέρος εππαγελματίας . Πρέπει τι στιγμή που παρουσίαζεται στην υπηρεσία του=ορκομοσία να έχει κάνει ήδη διακοπή εργασιών ή έχει ένα χρονικό διαστημά Χ ημερών να το κάνει από την ορκομοσία;

2. Έχω ακούσει ότι μπορεί να αιτηθεί ειδική άδεια από το υπερεσιακό συμβούλιο ώστε να μπορεί να εκδίδει δελτία για συγκεκριμένους λόγους. Σε αυτή την περίπτωση έχει κανει διακοπή απο πρίν του εππαγγελματός του και μετά ξανα έναρξη ή είναι δημόσιος υπάλληλος και απλώς ζητάει άδεια για να εκδόσει δελτίο παροχής χωρίς όμως να έχει κάνει κάποια μεταβολή εργασιών νωρίτερα.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας


Αποσυνδεδεμένος despoina22

 • Newbie
 • *
  • ΤΕ Πληροφορικής
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΟΥ.ΑΠΛΩΣ ΜΕ ΤΑ ΤΗΝ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΣΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΤΑΣ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΕΙ ΑΣΚΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΣΤΙΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΟΥ,ΓΕΝΙΚΩΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΩΛΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ.ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ.ΕΓΩ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΑΠΛΑ ΑΡΓΕΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΣΥ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Αποσυνδεδεμένος ANHSYXOS

 • Hero Member
 • *****
  • ΠΕ Νοσηλευτικής
  • Δευτεροβ. Εκπαίδευση
ΣΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΑΜΟΙΒΗ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΣ: ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΣΚΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΩΚΕΣΑΙ ΓΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑ .. ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ -ΑΠΟ ΟΤΙ ΛΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΕΛΜΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ (ΤΡΙΠΛΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ) ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟ Δ.ΥΠΑΛΛΗΛΟ..ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ..ΙΣΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΩ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ..ΕΝ ΠΑΣΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΟΥ ΕΦΟΣΟΝ ΔΙΟΡΙΣΘΕΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ..ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΕΚΝΟΜΟΣ..ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΣΑΙ -ΕΦΟΣΟΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙΣ-..ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΑΝ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΥΠΗΡ. ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ -ΠΡΑΓΜΑ ΑΔΥΝΑΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ..3528/2007ΦΕΚ26τ.Α΄Άρθρο31
Άσκηση
ιδιωτικού έργου με αμοιβή

1. Μετά από άδεια ο υπάλληλος μπορεί να ασκεί ιδι­ωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή, εφόσον συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του.

2. Η άδεια χορηγείται για συγκεκριμένο έργο ή ερ­γασία μετά από σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου και μπορεί να ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο. Η άδεια στους υπαλλήλους του Δη­μοσίου χορηγείται από τον οικείο υπουργό και στους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου από το ανώτατο μονομελές όργανο διοίκησης και αν δεν υπάρχει τέτοιο όργανο, από τον πρόεδρο του συλ­λογικού οργάνου διοίκησης.

3. Δεν επιτρέπεται στον υπάλληλο η κατ` επάγγελμα άσκηση εμπορίας.

4. Ειδικές απαγορευτικές διατάξεις διατηρούνται σε ισχύ.

Αρθρο 32
Συμμετοχή σε εταιρείες

1. Ο υπάλληλος υποχρεούται να δηλώνει στην υπηρε­σία του τη συμμετοχή του σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε μορφής, εκτός των σωματείων και των κοινωφελών ιδρυμάτων.

2. Απαγορεύεται ο υπάλληλος να μετέχει σε οποια­δήποτε εμπορική εταιρεία προσωπική, περιορισμένης ευθύνης ή κοινοπραξία ή να είναι διευθύνων ή εντεταλ­μένος σύμβουλος ανώνυμης εταιρείας ή διαχειριστής οποιασδήποτε εμπορικής εταιρείας. Μετά από άδεια ο υπάλληλος μπορεί να μετέχει στη διοίκηση ανώνυμης εταιρείας ή γεωργικού συνεταιρισμού με την επιφύλαξη του προηγούμενου εδαφίου. Η άδεια χορηγείται με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 31 του παρόντος.

3. Απαγορεύεται η απόκτηση από υπάλληλο, σύζυγο του ή ανήλικα τέκνα τους μετοχών ανωνύμων εταιρειών που υπάγονται στον ειδικό έλεγχο της υπηρεσίας του. Ο υπάλληλος που κατά το διορισμό ο ίδιος ή σύζυγος του ή ανήλικα τέκνα του κατέχουν μετοχές ανωνύμων εταιρειών οι οποίες εμπίπτουν στην απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου ή τις αποκτά κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, λόγω κληρονομιάς, υποχρεούται να υποβάλει σχετική δήλωση στην υπηρεσία του και εντός ενός έτους είτε να τις μεταβιβάσει είτε να ζητήσει τη μετακίνηση του σε άλλη αρχή της υπηρεσίας του ή τη μετάταξη του σε άλλη δημόσια υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Η μετακίνηση ή μετάταξη είναι υποχρεωτική για την υπηρεσία του και διενερ­γείται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 66 και 74 του παρόντος. Κατά το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη μεταβίβαση των μετοχών ή την ολοκλήρωση της μετάταξης του, ο υπάλληλος εμπίπτει στο κώλυμα συμφέροντος του άρθρου 36 του παρόντος.

4. Διατηρούνται σε ισχύ ειδικές διατάξεις που αναφέ­ρονται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου της παρ. 2 του παρόντος άρθρου και θεσπίζουν πρόσθετους πε­ριορισμούς για τους υπαλλήλους.

5. Επιτρέπεται η συμμετοχή υπαλλήλων με την υπηρε­σιακή τους ιδιότητα σε συνεταιρισμούς ή στη διοίκηση ανωνύμων εταιρειών ή εταιρειών περιορισμένης ευθύ­νης, οι οποίες ελέγχονται από το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Ο.Τ.Α. και τις δημόσι­ες επιχειρήσεις, όταν τούτο προβλέπεται από ειδικές διατάξεις.
====================
  

24824/18-12-2002
ΥΠ.ΕΣ
ΔΙΔΑΔ/ΟΙΚ.

Αδεια άσκησης ιδιωτικού έργου ή εργασίας με αμοιβή (άρθρο 31Υ.Κ)

Η άδεια ιδιωτικού έργου με αμοιβή στους δημοσίους υπαλλήλους χορηγείται με απόφαση του οικείου οργάνου διοίκησης και μετά από αιτιολογημένη γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.2683/1999), με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν είναι ασυμβίβαστη προς τα καθήκοντα της θέσης τους και δεν παρεμποδίζεται η ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
Παρατηρείται όμως το φαινόμενο υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων όπως π.χ. μηχανοτεχνίτες, ηλεκτροτεχνίτες κτλ να ζητούν τη χορήγηση άδειας ιδιωτικού έργου με αμοιβή για την άσκηση των αντίστοιχων επαγγελμάτων για τα οποία απαιτείται κατοχή άδειας άσκησης επαγγέλματος.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού /διοικητικού καθώς και τα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια δεν θα πρέπει να προβαίνουν στη χορήγηση της αιτούμενης άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου ή εργασίας, στην περίπτωση που οι αιτούντες υπάλληλοι έχουν στερηθεί την άδεια άσκησης του συγκεκριμένου επαγγέλματος μετά την κτήση της υπαλληλικής ιδιότητας, όπως προκύπτει από ειδικές διατάξεις:

- Β.Δ. 4/25-11-49, άρθρο 6, σχετικά με την απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτου σε δημόσιους υπαλλήλους,

- Ν. 2801/2000, άρθρο 8 παρ. 7 όσον αφορά στην ύπαρξη κωλύματος για την κτήση ειδικής άδειας οδηγού ΕΔΧ από δημοσίους υπαλλήλους

Καθίσταται λοιπόν απαραίτητο οι Δ/νσεις Διοικητικού / Προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών και τα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια να ερευνούν κατά περίπτωση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και να μην προβαίνουν στην χορήγηση άδειας ιδιωτικού έργου η εργασίας με αμοιβή, όταν η σχετική αίτηση αφορά άακηση επαγγέλματος όπως αυτά που ενδεικτικά αναφέρθηκαν ανωτέρω.
Οι Δ/νσεις Διοικητικού των Υπουργείων που είναι αρμόδια για τον καθορισμό του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά στη χορήγηση επαγγελματικών αδειών θα πρέπει να διαβιβάσουν την παρούσα εγκύκλιο στις αρμόδιες οργανικές μονάδες προκειμένου στη συνέχεια να ενημερώσουν τη Δ/νση / Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠΕΣΔΔΑ) σχετικά με την ύπαρξη των ειδικών διατάξεων σύμφωνα με τις οποίες η ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου αποτελεί κώλυμα για την άσκηση συγκεκριμένων επαγγελμάτων (π.χ. οδηγοί ταξί κλπ).
Οι Δ/νσεις Δ/κού των Υπουργείων, Γενικών και Ειδικών Γραμματειών, των Περιφερειών καθώς και η Δ/νση Οργάνωσης και Λειτουργίας των ΟΤΑ του ΥΠΕΣΔΔΑ θα πρέπει να κοινοποιήσουν την παρούσα εγκύκλιο στις Δ/νσεις Διοικητικού / Προσωπικού των Ν.Π.Δ.Δ. που εποπτεύουν καθώς και στα οικεία Υπηρεσιακά Συμβούλια καθώς επίσης και σης υπηρεσίες τους που τυχόν είναι αρμόδιες για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη χορήγηση επαγγελματικών αδειών.
Τέλος, όλες οι παραπάνω υπηρεσίες παρακαλούνται για την εφαρμογή των ανωτέρω, προκειμένου να διασφαλιστεί αφενός μεν η νομιμότητα της χορήγησης άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου ή εργασίας με αμοιβή σε δημόσιους υπαλλήλους αφετέρου δε η προστασία των συμφερόντων διαφόρων επαγγελματικών ομάδων και η κατοχύρωση υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας.

 
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
« Τελευταία τροποποίηση: 17/02/2010 by ANHSYXOS »

Αποσυνδεδεμένος gleon

 • Newbie
 • *
  • ΠΕ Πληροφορικής
  • Α.Ε.Ι./Τ.Ε.Ι.
Ευχαριστώ πολύ παιδιά,

Απο ότι κατάλαβα ένας ελευθερος επαγγελματίας πρέπει να διακόψει εργασίες πριν την ορκομοσία και μπορεί να ξανακάνει έναρξη εφόσων έχει άδεια και για το διάστημα που η αδεια αυτή ισχύει.Αποσυνδεδεμένος ANHSYXOS

 • Hero Member
 • *****
  • ΠΕ Νοσηλευτικής
  • Δευτεροβ. Εκπαίδευση
ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΦΡΟΝΙΜΟ..ΤΟ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ..ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΟΥΡΕΣ..ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Αποσυνδεδεμένος jimmygr

 • Newbie
 • *
  • ΤΕ Πληροφορικής
  • Αποκεντρωμένη Διοίκηση
ΝΑΙ αλλά αν αποδεχτείς τις συνέπειες του να μην διακόψεις τι γίνεται με τις εισφορές στο ΟΑΕ ? διακόπτεις εκεί ?

Αποσυνδεδεμένος lester

 • Full Member
 • ***
  • ΔΕ Προσωπ. Η/Υ
  • Υπουργείο
Καλημέρα σας,

Επειδή με ενδιαφέρει κι εμένα πολύ το θέμα, θα ήθελα να ρωτήσω εάν γνωρίζει κανείς τι γίνεται με τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν πτυχίο (εκπαιδευτικού) και θέλουν να διδάξουν. Μπορούν να κάνουν αίτηση για διδασκαλία σε φροντιστήριο; Απ' όσο γνωρίζω οι δημ. υπάλληλοι δεν μπορούν να βγάλουν άδεια διδασκαλίας από τη Β'θμια εκπαίδευση. Τι γίνεται σε περίπτωση που έχουν ήδη μία άλλη από παλιά; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή; Και επίσης, όσον αφορά την παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων, πρέπει να χορηγηθεί και σε αυτή την περίπτωση άδεια από το Υπηρεσ. Συμβούλιο;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων